DIY-trenden fortsatt stark

Pressmeddelande

Har du målat om hemma det senaste året, eller funderat på att göra det? Då tillhör du en växande skara med svenskar som tar sig an renovering och målning på egen hand, eller DIY (do it yourself) som det också kallas. En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av SVEFF visar nämligen på en fortsatt stark trend för att renovera och måla om själv.

När marknadsundersökningsföretaget YouGov gjorde undersökningen bland konsumenter visade det sig att intresset för att måla har ökat till 45 % (+5 %) och hela 72 % (+6 %) av svenskarna anser sig kunna måla om själva, vilket är en stor ökning från föregående år.

”Glädjande att trenden håller i sig”
Av de som jobbar hemifrån i större utsträckning har 52 % (+4 %) funderat på en renovering och 46 % (+8 %) svarar att en renovering av hemmakontoret skulle göra dem mer motiverade. För 34 % (+4 %) av de tillfrågade skulle en ommålning av hemmakontoret göra dem mer motiverade. Siffrorna inom parentes visar förändringen jämfört med samma undersökning 2021.

”Det är väldigt glädjande att trenden håller i sig, och att allt fler upptäcker hur enkelt det är att förnya sitt hemmakontor och sitt hem med färg. Vi vet att färg påverkar våra sinnen och kan få oss att bli både uppiggade och lugnade beroende på vilken kulör man väljer”, säger Olof Holmer, vd på SVEFF.

När det gäller val av kulör för mest motivation i hemmakontoret är det enligt undersökningen tre kulörer som ligger i topp:

  • Vit 33 % (ingen förändring sedan 2021) – vitt är fortsatt den populäraste färgen.
  • Beige 14 % (+5 %) – intresset för beige visar en stor ökning.
  • Grå 10 % (ingen förändring sedan 2021) – grått är ett säkert kort.

SVEFF, Sveriges Färg och Lim Företagare, är en branschorganisation som står bakom kunskapssajten alltommalning.se, med tips, råd och inspiration inom allt som rör målning och färg. Syftet är bland annat att få fler att intressera sig för att måla om sina väggar, snickerier, möbler och annat i hemmet.

Sajten vänder sig främst till hemmafixare, men den som vill anlita en professionell målare får också tips och råd om vad man bör tänka på. I undersökningen från YouGov framgår det att 23 % letar information via Google vilket gör alltommalning till en viktig kunskapskälla inom utrustning, förberedelser och målning.

”För oss är det viktigt att dela med oss av kunskap och visa hur lätt det är att måla om hemma. På sajten alltommalning.se får besökarna lära sig allt om förberedelser, utrustning, kulörer och färg. Det finns också videofilmer och steg för steg-guider för hur man ska göra för att få till ett lyckat resultat. Det är bara att greppa penseln och börja måla!”, summerar Olof.

Om undersökningen
Undersökningen gjordes av YouGov och genomfördes under juni 2022 genom en webenkät. Undersökningen är representativ för den svenska befolkningen 18 år och äldre och totalt har 1000 personer deltagit i undersökningen.