Måla köksluckor

Måla köksluckor

Så här får du ett perfekt resultat när du ska måla köksluckor

Att måla köksluckor behöver inte vara så komplicerat som många tror. Det är ett enkelt sätt att förändra ett kök och ge det ett nytt och fräscht intryck. Som alltid när man målar är det viktigt att vara noggrann med förarbetet – då blir slutresultatet bättre.

Instruktionsfilm om att måla köksluckor

Så här målar du om dina köksluckor för ett perfekt resultat.

De olika stegen för att måla köksluckor

Tvätta

Innan du sätter igång att måla köksluckor ska de tvättas eftersom det ofta finns fett och smuts på köksluckor, detta för att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Lyft av köksluckan från skåpstommen så är det enklare att komma åt. Tvätta ytan med en svamp och vatten som tillsatts med målartvätt. Skölj sedan noga med vatten. Efter att du har tvättat köksluckorna, låt dem torka helt innan du påbörjar målningen.

Slipa

Efter att du tvättat och låtit dem torka ordentligt ska du slipa ytan med ett fint sandpapper. Ta bort slipdammet med en borste eller en microfiberduk.

Måla

Innan du målar köksluckor bör du lyfta av dem för att de ska vara enklare att hantera. För att göra målningen så enkel och snabb som möjligt, skruva bort eventuella beslag som inte ska målas. Kom ihåg att först måla med grundfärg om du byter färg på luckorna. Ibland behöver du göra två strykningar med ytfärgen.

  • Lyft av köksluckan från skåpstommen så är det enklare att komma åt.
  • Börja med att måla bakkant och överkant av luckan, måla luckan liggande.
  • Torka bort färgen som hamnat på dörrens fram och baksida.
  • Måla luckan liggande på båda sidor.
  • Alternativt kan du hänga tillbaka luckan i stommen och måla återstående kanter.
  • Måla sedan insidan av luckan och lägg ett mothåll (träbit/kloss) på nedersta hyllan så att inte luckan går igen och färgar av mot stommen.
  • Måla utsidan av luckan.

Steg för steg för att måla köksluckor

TIPS

Om du har flera likadana luckor kan det vara smart att numrera beslag, fästen och luckor när du tar ner dem, så slipper du justera dem efteråt.

Här kan du läsa om hur du väljer rätt färg när du målar.

Skriv ut