Måla golv

Gör så här när du ska måla golv

Det är tacksamt att måla golv – det går snabbt och kan lyfta ett helt rum till oanade höjder.

När du väljer färg, ska du ta hänsyn till om golvet utsätts för fukt. Särskilt källargolv är utsatta, och här bör du genomföra ett enkelt fukttest. Tejpa ett stycke plast över ca 1 kvm av golvet. Låt det ligga ett dygn, kontrollera då om plasten har blivit fuktig eller om det är en mörk fläck på golvet. Olika golvmaterial kräver olika typer av färg.

Golvet skall vara helt torrt när det målas. Det får inte finnas olja, fett eller rester av såpa på golvet. Du kan avlägsna eventuella rester, om du tvättar golvet med avfettningsmedel. På nya betonggolv finns ofta ett tunt skikt av cementhud som ska avlägsnas före behandlingen. Slipa golvet med en golvslip. Mindre golv kan lätt slipas för hand alternativt betning med saltsyra.

Slipa golvet själv

Golv som är behandlade (t.ex. lackade) måste slipas och göras rent från polish och smuts. Använd fint slippapper på svåråtkomliga ställen och slipmaskin till de större ytorna. Slipmaskin finns att hyra på de flesta ställen som hyr ut maskiner och verktyg.

Laga eventuella skador med särskilt träspackel som finns att köpa i bygghandel och färgbutiker. Slipa lagade ytor med fint sandpapper och dammsug och rengör hela ytan som ska målas.

Trärena och obehandlade golv ska rengöras noga från smuts och damm.

Obs! Det är viktigt att låta golvet torka ordentligt innan det målas, vänta 1-2 dygn efter tvätt.

Måla golv

Måla först lagade och nedslitna ställen. Slipa lätt och torka bort dammet. Följ anvisningarna från tillverkaren och måla! Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt färg innan du målar.

Tips

Använd ett förlängningsskaft på roller och pensel så får du en bekvämare arbetsställning.
Skriv ut