Underarbete vid målning på husfasad

Med en redan tydlig bild av dig själv sittande på altanen i solen framför det nymålade huset är det lätt att hasta i väg med att få upp den nya färgen på fasaden. Då är det viktigt att komma ihåg att ungefär 75 procent av arbetstiden bör läggas på förarbete och bara 25 procent på själva målningen, detta för att få ett hållbart resultat på den nya fasaden.

Det är inte för att dämpa din arbetslust som vi säger det. Faktum är att ett noggrant förarbete är avgörande för att slippa måla om huset inom en snar framtid – och betala onödiga pengar. Läs och skriv ut hela vår Målarguide i pdf-format

Gör så här:

Underarbete

  • Om din fasad stått omålad/obehandlad i mer än 4-6 veckor bör fasaden tvättas. Annars räcker det med att borsta den ordentligt. Är det en tidigare målad fasad, börja med att tvätta fasaden, antingen med vanlig fasadtvätt och/eller med alg- och mögeltvätt om fasaden blivit angripen. Var noga med att skölja bort all tvättvätska med rent vatten.
  • Skrapa sedan bort gammal lös färg med en spackel, skrapa eller stålborste så att ytan blir fast. Om det finns ytor där träet är nedbrutet och har grånat så stålborsta dessa ytor tills du kommer till friskt trä. Var noga med skarvar och ändträ.
  • Om det är målat med slamfärg borsta bort all löst sittande färg och se till att virket som ska målas är i bra skick.
  • Kontrollera med kniv att träfasaden inte blivit mjuk av röta. Byt ut skadat trä och laga sprickor med målarfog.
  • Slipa av uppruggat trä och vassa kanter. För att färgen ska fästa bättre ska även blanka ytor slipas ner. Borsta sedan av fasaden.
  • Se till att ytan är ordentligt torr, ren och fast. Fuktkvoten bör max vara 16 % för ventilerad panel. Ta gärna kontakt med ditt lokala inköpsställe för mer information och för hjälp att mäta fukthalten.
  • Byt slippapper och blad på skrapan med jämna mellanrum; då blir arbetet mer effektivt.
  • Bästa sättet att tvätta är att lägga på tvättlösningen med borste och sedan skölja med rent vatten. Har tvättlösningen torkat bearbetas ytan med borste så att all tvättlösning avlägsnas vid sköljningen. Var mycket försiktig om du använder högtryckstvätt. Det är stor risk att vatten trycks in i sprickor och skarvar, vilket förlänger torktiden avsevärt.
  • Vid tvätt – börja nerifrån och gå uppåt.
Skriv ut