Underarbete vid målning på husfasad

Underarbete vid målning på husfasad

Med en redan tydlig bild av dig själv sittande på altanen i solen framför det nymålade huset är det lätt att hasta i väg med att få upp den nya färgen på fasaden. När det gäller underarbete vid målning på husfasad är det viktigt att ungefär 75 procent av arbetstiden bör läggas på förarbetet och 25 procent på själva målningen. Detta för att få ett hållbart resultat på den nya fasaden.

Det är inte för att dämpa din arbetslust som vi säger det. Faktum är att ett noggrant förarbete är avgörande för att slippa måla om huset inom en snar framtid – och betala onödiga pengar. Här kan du hämta och läsa vår Målarguide i PDF-format.

Gör så här:

Underarbete vid målning på husfasad

  • Om din fasad stått omålad/obehandlad i mer än 4-6 veckor bör du tvätta fasaden, annars räcker det med att borsta den ordentligt. Om det är en tidigare målad fasad, börja med att tvätta den antingen med vanlig fasadtvätt och/eller alg- och mögeltvätt om fasaden blivit angripen. Var noga med att skölja bort all tvättvätska med rent vatten.
  • Skrapa sedan bort gammal lös färg med en spackel, samt skrapa eller stålborste så att ytan blir fast. Finns det ytor där träet är nedbrutet och har grånat, borsta dem då med en stålborste tills du kommer till friskt trä. Var noga med skarvar och ändträ.
  • Om det är målat med slamfärg, borsta bort all löst sittande färg. Se till att virket är i bra skick.
  • Kontrollera med kniv att träfasaden inte blivit mjuk av röta. Byt sedan ut skadat trä och laga sprickor med målarfog.
  • Slipa först av uppruggat trä och vassa kanter. Slipa även ner blanka ytor för att färgen ska fästa bättre. Borsta sedan av fasaden.
  • Se till att ytan är ordentligt torr, ren och fast. Fuktkvoten bör max vara 16 % för ventilerad panel. Ta gärna kontakt med ditt lokala inköpsställe för mer information och för hjälp att mäta fukthalten.
  • Byt slippapper och blad på skrapan med jämna mellanrum, det gör arbetet mer effektivt.
  • Bästa sättet att tvätta är att lägga på tvättlösningen med borste, skölj sedan med rent vatten. Har tvättlösningen torkat, bearbeta ytan med borste så att all tvättlösning avlägsnas vid sköljningen. Var mycket försiktig om du använder högtryckstvätt. Det finns stor risk för att vatten trycks in i sprickor och skarvar, vilket avsevärt förlänger torktiden.
  • Vid tvätt – börja nerifrån och gå uppåt.
Skriv ut