Måla glasfiberväggar

Måla glasfiberväggar

Måla glasfiberväggar – steg för steg

Förarbete när du ska måla glasfiberväggar

Om väggarna är tapetserade ska du ta bort tapeten innan du sätter upp glasfiberväv eller filt. Om väggarna är målade ska du tvätta dem noga med målartvätt och vatten. Mycket släta och blanka väggar bör mattslipas med slippapper och grundas med häftgrund för att säkerställa bra vidhäftning. För bästa resultat, följ våra tips och råd för hur du ska måla glasfiberväggar. Här kan du läsa mer om förberedelser innan målning.

Slipa och spackla

Slipa väggen jämn med slippapper eller skrapa med en bred spackel. Sopa bort alla lösa partiklar. Skrapa ur eventuella sprickor och hål och fukta dem med en pensel och lite vatten. Spackla sedan. Du kan täta sprickor mellan vägg och lister eller karmar med latexfog. Kom ihåg att jämna ytan med en fuktad pensel. Latexfogen kan inte slipas. När ytan på de spacklade områdena är torr slipar du den jämn med slippapper.

Skär till och stryk på lim

Skär till ett lämpligt antal våder. Stryk lim på väggen med en roller med långlugg. Använd vävlim till tunn glasfiberväv (och filt). Stryk lim på en yta som motsvarar två våder.

Sätt upp glasfiberväv, filt

Sätt upp den första våden med hjälp av ett lodsnöre och kontrollera att den sitter absolut rakt. Placera våden högst upp på väggen och låt en liten bit gå upp mot taket. Tryck fast våden med ett vävverktyg eller en tapetborste. Släta först ut längs vådens mitt och sedan ut mot sidorna. Skär av våden vid taket och golvlister med en skarp kniv. Sätt upp nästa våd bredvid den första. Glasfiberväv, filt och struktur sätts upp kant mot kant utan överlappning.

Vid vägguttag och dörrar ska du skära till väven/tapeten

Se till att den sitter alldeles intill hörn och kanter. Skär sedan med en skarp kniv.

Måla glasfiberväggar

Grundmåla på glasfiberväv, glasfilt och fiberfilt. När ytan är torr avslutar du genom att måla med önskad väggfärg. 

Skriv ut