Måla tak

Måla tak

Måla tak inomhus

Innan du ska måla tak inomhus är det viktigt att du kontrollera vilket skick det är i, för att veta vad du behöver göra. Det kan du göra med hjälp av två enkla test: 1) Sätt fast en bit tejp i taket och dra loss den snabbt. Om det följer med färg på tejpbiten fäster inte färgen ordentligt. 2) Fukta ett finger och gnid det mot taket. Om färgen löses upp är taket målat med limfärg. Om proven visar att taket är målat med limfärg eller om färgen inte fäster ordentligt måste du vara extra noggrann med rengöringen och förarbetet. I fall där taket är i riktigt dåligt skick, med många sprickor och ojämnheter, kan du armera med glasfilt eller fiberfilt innan du målar. Det ger ett vackert tak med jämn yta. Här kan du läsa mer om förberedelser innan målning.

Instruktionsfilm för att måla tak inomhus

Måla tak inomhus – steg för steg

Skydda

Innan du börjar är det viktigt att täcka golv, lister, möbler, etc. så att du inte får oönskat färgstänk som kan vara svårt att få bort. Tänk även på att tejpa fast täckmaterialet så att det inte glider runt när du arbetar.

Tvätta

Innan du börjar måla är det viktigt att tvätta taket med en svamp och vatten som tillsatts med målartvätt för att avlägsna smuts och fett, annars riskerar du att färgen inte fäster ordentligt. Finns det gammal färg som flagnar ska du ta bort så mycket som möjligt av den innan du målar.

Spackla

Efter att du har skyddat möbler med täckmaterial och tvättat taket ska du börja med att spacklingen. Skrapa ur eventuella sprickor och hål och fukta dem med en pensel och lite vatten. Fyll sedan hålet eller sprickan med spackel. När spackelmassan har torkat slipar du ytan jämn så att den inte syns. Känn med handen efter eventuella ojämnheter. När alla ytor är slipade kan du torka bort damm med en fuktig trasa.

Måla tak inomhus

Börja med att de besvärligare ställena så som hörn, kanter och stuckatur med en pensel så blir det enklare sen. Sätt rollern på ett förlängningsskaft så att du slipper använda stege och rolla sedan resten av taket.

Skriv ut