Mäklarnas bästa tips

Rätt färger ökar värdet på din bostad inför försäljning

Mäklarnas bästa tips. Ommålning innan försäljning

I en bostadsförsäljning är det många faktorer att ta hänsyn till. Vad är det egentligen som avgör slutpriset? Enligt en undersökning av SVEFF, Sveriges Färg och Lim Företagare, är ommålning innan bostadsförsäljning det mest kostnadseffektiva sättet att maximera värdet på sin bostad inför försäljning. Sju av åtta fastighetsmäklare menar att man är mer benägen att köpa en bostad som är nymålad. Läs om mäklarnas bästa tips nedan.

När man säljer sin bostad ligger intresset för många att få fastigheten såld till högsta möjliga pris. I en undersökning utförd av SVEFF tillfrågades 16 fastighetsmäklare runt om i Sverige om hur olika faktorer kan påverka försäljningspriset. I mäklarnas bästa tips framgick det att det finns enkla åtgärder man själv kan göra för att öka värdet på sin bostad. Resultatet visade att ommålning är det mest kostnadseffektiva alternativet för att öka värdet innan försäljning. Majoriteten av de tillfrågade mäklarna menar att ommålning och uppfräschning av ytskikt gör bostaden mer attraktiv på marknaden.

– Om man har en begränsad budget innan försäljning är ommålning ett perfekt alternativ. Faktum är att bara för ett par tusenlappar kan man måla om många väggar och rum, och det gör en otroligt stor skillnad för slutpriset. Ljusa färger kan få ett rum att kännas större och en oväntad färgklick gör ju att rummet blir ihågkommet, säger Olof Holmer, vd för SVEFF.

Följ aktuella inredningstrender

Resultatet visar även att val av rum i samband med ommålning har stor betydelse i säljtider. Majoriteten av de tillfrågade mäklarna anser hallen som det viktigaste rummet. Det är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning. Även vardagsrummet är ett rum man borde fokusera på. Det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

– Genom att följa de aktuella inredningstrenderna kan man enkelt öka bostadens värde. I vår har vi sett att färgerna grått och beige är populärt på väggarna, något som även kommer stanna fram mot höstkanten. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, berättar Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Mäklarnas bästa tips

  1. Fokusera på ljusa och neutrala kulörer.
  2. Prioritera att måla om hall samt vardagsrum.
  3. Våga ha en färgklick vilket får besökaren att komma ihåg objektet.

Om undersökningen
Mäklarundersökningen genomfördes under våren 2019 av kunskapssajten Allt om målning. Bakom sajten står branschorganisationen SVEFF. I undersökningen har 16 fastighetsmäklare från 10 län i Sverige svarat på frågor om deras inställning till renovering och kulörer i samband med bostadsförsäljning. Svaren är baserade på deras egna erfarenheter.

Läs även om inredarnas bästa tips för en framgångsrik försäljning.

Skriv ut