Måla våtrum

Måla våtrum

Viktigt att tänka på när du ska måla våtrum

Att måla våtrum är något som blir allt mer populärt. Det är inte svårt att måla i badrum men det ställer särskilda krav på utförandet och val av målningssystem. I första hand rekommenderar vi att du använder en entreprenör som är auktoriserad. Alla auktoriserade entreprenörer finns listade på www.vatrumsmalning.se. Här kan du läsa våra tips när du ska anlita målare.

En av fördelarna med att måla badrummet är att det är enkelt att ändra utseende på ditt badrum genom att byta kulör. I filmen nedan hör du vår expert Mats Nilsson, utbildare måleribranschens våtrumskontroll, vägleda dig i vad som är viktigt att tänka på vid målning av våtrum.

Vad räknas som våtrum?

Boverket ställer särskilda krav på rum där det förekommer vatten. Därför finns det särskilda regler kring ytorna i våtrum. Våtrum delas in i olika zoner efter hur mycket vatten de kan tänkas utsättas för.

VT System

Används på ytor som utsätts för direkt vattenspolning och läckande vatten, exempelvis duschutrymme eller badkar samt inom en meter för dessa. För att bygga upp en vattentålig yta, VT-system, krävs att man använder en godkänd glasfiberväv och ett godkänt målningssystem. Godkända system hittar du här.

VA System

Avsett för väggar som utsätts för lättare vattenstänk och hög luftfuktighet, som exempelvis i kök eller vid handfat.

Vem får måla våtrum?

Alla får måla våtrum men arbetet måste utföras fackmässigt vi rekommenderar därför att du använder dig av en auktoriserad entreprenör. Väljer du att göra arbetet själv så rekommenderas att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag innan du gör arbetet och att du använder testad och godkänd färg och följer färgleverantörens utförandeanvisningar till punkt och pricka

De auktoriserade entreprenörerna är utbildade och garanterar att de arbetar med godkända färgsystem och följer branschreglerna i utförandet.

Vilken färg ska man använda när man ska måla våtrum?

Vilka färger som är godkända och deras utförandeanvisningar finns också listade på hemsidan www.vatrumsmalning.se.  En godkänd färg har också MVK loggan på burken.

Det finns två olika sorters våtrumssystem – VT för vattentätt ytskikt och VA för vattenavvisande ytskikt.

Ommålning

För att ommålning av väggen ska vara godkänt måste det vara säkerställt att väggen tidigare är målad med MVK-godkänt system. Det finns inga godkända system i våtrum för målning på kakel, plastmatta/tapet eller annan yta.

Mer information

För målning av väggar i våtrum så finns det vissa regler som du kan gå in och läsa om på www.vatrumsmalning.se. På hemsidan hittar du godkända system, godkända entreprenörer, utförandeanvisningar och branschregler.