Välj rätt färg när du målar

Välj rätt färg när du målar

Välj rätt färg – en färgguide

Det finns en uppsjö av olika färger som är anpassade till det du ska måla. Välj rätt färg när du målar så får du bästa möjliga resultat. Vi hjälper dig att bena ut skillnaderna mellan de olika typerna.

Akrylatfärg

Akrylatfärgen har många fördelar. Av alla utomhusfärger är det den som kräver minst underhåll eftersom den varken kritar eller krackelerar. Den torkar snabbt och den håller också kulören mycket bra. Akrylatfärgen är lätt att måla och när den torkat får den en fyllig yta. Torktiden är 2-4 timmar.

Oljefärg och alkydoljefärg

Oljefärg/alkydoljefärg passar lika bra på träfasader som på knutar, foder och vindskivor. Även snickerier som till exempel staket och fönster och rostskyddat järn kan målas med oljefärg. När färgen torkar får den en fyllig och vattenavvisande yta. Den här typen av färg kritar efter några år vilket ger en matt och något blekare yta. Torktiden är cirka ett dygn.

Linoljefärg

Om du vill måla på gammalt traditionellt vis är det linoljefärg du ska måla med. Var beredd på att det tar tid eftersom linoljefärg ska målas i många tunna lager. Beroende på hur tjocka skikt man målar kan det ta 2-4 veckor innan sista strykningen är gjord. I gengäld behövs vanligen ingen grundfärg. Linoljefärg lämpar sig för träfasader, knutar, foder, vindskivor, fönster och staket. Färgen är lätt att måla och ger ett fylligt utseende. Liksom alkydoljefärger och oljefärger kritar linoljefärg efter några år.

Hybridfärg

Består av en kombination av bindemedel, vanligen alkyd och akrylat vilket ger egenskaper från båda bindemedlen. En större glanshållning och snabbare torktid än rena alkydfärger samt bättre fukttålighet än rena akrylater. Hybridfärger finns i olika varianter av blandningar vilket innebär att vissa kräver en grundfärg och vissa fungerar utan. Normalt sett går denna färgtyp att använda både på träfasaden, vindskivor, staket, fönster mm.

Slamfärg

Drömmer du om ett traditionell rött hus med vita knutar tänker du framför allt på en klassisk slamfärg. Den kan bara användas på sågat, omålat eller tidigare slamfärgsmålat trä. Färgen är lätt att måla och ska målas i tunna skikt. Torktiden är cirka en timme men det tar ett par dagar innan färgen är helt vattenfast. Slamfärg är en helmatt diffusionöppen färg som låter träet andas men den kan färga av sig vid yttre påverkan. Med tiden spricker träet på samma sätt som en omålad träyta. Slamfärg går numera även att få i ett flertal olika kulörer och inte bara i rött eller svart.

Lasyr

Lasyren framhäver träets naturliga ådring genom det genomskinliga skiktet. Färgen är vanligen lätt att måla och lätt att underhålla. En nackdel är att det inte går att byta från mörk till ljus kulör om man vill fortsätta måla med lasyr. Torktiden är cirka ett dygn.

Täcklasyr

Som namnet antyder är färgen ett mellanting mellan lasyr och täckande färg. Den är vanligen något tunnare än täckfärg vilket gör att träets yta framhävs. Täcklasyren är lätt att måla med. Färgen fungerar utmärkt på målade, laserade och omålade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Torktiden är cirka ett dygn.

Lär mer om färg som material här.