Olja altan och utemöbler

Olja altan och utemöbler

Olja altan och utemöbler

Vilket olja ska du använda på vilket träslag?

Att välja rätt olja för att olja altan och utemöbler kan kännas svårt. Träolja skyddar trall, trädäck, utemöbler, altaner och andra träattiraljer utomhus i vått och torrt. Se till att vårda din altan och dina utemöbler inför utomhussäsongen för att öka livslängden på dem. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. Om du oljar in din altan och dina utemöbler regelbundet och korrekt kan du öka deras livslängd och få dem att klara sig nästan hur länge som helst, och faktum är att det inte behöver vara svårt alls. Om du känner dig det minsta osäker över hur du ska göra med förarbetet, valet av träolja, verktyg etc. så dra dig inte för att fråga din färghandlare om råd.

Det viktiga förarbetet för att olja altan och utemöbler

1. Rengör

Ett av de viktigaste stegen för ett lyckat resultat när du ska olja din altan utemöbler handlar om att skaffa rätt förutsättningar. Genom att rengöra ytorna ordentligt innan du börjar får oljan bättre fäste vilket ger ett bättre slutresultat. Tvätta alg- och mögelangripna träytor med rengöringsmedel avsedda för detta. Låt materialet torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg. Underlagets fuktkvot bör ligga under 16% vilket går att mäta med en fuktmätare.

Det finns speciella produkter för rengöring av tidigare oljade terrasser. Fråga din återförsäljare om vilken produkt som passar dig och ditt projekt och läs noga på förpackningen om vad som rekommenderas vid användning för den valda produkten.

2. Slipa

När träet är helt torrt från rengöringen är det dags att slipa. Var noga med att borsta bort allt slipdamm innan du går vidare till inoljningen.

Själva inoljningen

När du har rengjort och slipat ditt objekt är det viktigt att låta det bli ordentligt torrt innan du behandlar det med träolja. Vi rekommenderar en dygnstemperatur på lägst + 5 ° C för bästa resultat. Se till att fukthalten på ditt objekt är under 16% innan du lägger på oljan. Detta går att mäta med en fuktmätare.

Såhär gör du:

  • Börja med ändträet, mätta detta noggrant med olja genom att stryka det minst 3–4 gånger. Ändarna på träet suger nämligen åt sig mer vätska än de resterande ytorna.
  • Stryk rikligt med olja på resten av ditt objekt så att den tränger in ordentligt i sprickor och låt oljan torka in i 20-30 minuter.
  • Var noga med att skydda den nyinoljade ytan från regn och fukt under tiden den torkar. Tips är att ha koll på väderleksrapporten.
  • Torka bort överskottsoljan som inte har trängt in med en torr och ren trasa. En oljad träyta ska kännas som en bar träyta, inte som en lackad yta.

Tänk på att träolja innehåller linolja som kan självantända. Lägg därför alltid använda trasor och penslar i vatten efter användning.

Olika material på trä


Nytt tryckimpregnerat trä

Nya ytor ska helst åldras en säsong innan de oljas.


Ädelträ

Ädelträ som exempelvis teak och ek är fetare träslag. Här rekommenderas en speciell olja. Fråga din återförsäljare vilken olja som passar bäst för just ditt projekt. Oljebehandlingen gör träet fräscht och vattenavvisande samt skyddar mot uttorkning och sprickbildning och är en värd investering för att öka livslängden på objektet.

Andra faktorer när du ska olja altan och utemöbler

Så mycket olja behöver du

Mängden träolja som du behöver avgörs av i vilket skick ditt trä är. Torrt trä kommer att suga upp mycket mer olja än trä som inte fått torka ut lika mycket. Ändträ suger alltid lite extra och behöver fler lager än resterande ytor. Räkna med att en liter olja räcker till 5-15 kvadratmeter trall.

Hjälp till att skydda naturen 

Häll inte ut färg, lösningsmedel eller olja i avloppet. Inte ens om de är vattenburna. Det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Lämna istället överbliven färg, lösningsmedel och verktyg indränkta med färg till en miljöstation i din kommun. Välkommen att fråga din färghandlare om råd. Här kan du läsa mer om målarverktyg och miljö.