Frågor och svar om underhåll av fasad

Frågor och svar om underhåll av fasad

Frågor och svar om underhåll av fasad

Har du frågor om fasadunderhåll? Bland våra frågor och svar om underhåll av fasad kanske du hittar det du söker.

Är det fel på produkten om det börjar växa mögel på fasaden?

Svar: Nej, mögel- och algsporer finns i luften och om förhållandena är tillräckligt gynnsamma växer de till sig och blir synliga, inte bara på hus utan också på till exempel trädgårdsmöbler, markiser, bilar och stenar. Bäst trivs sporerna i fuktiga, smutsiga och varma miljöer. Närliggande buskage och klängväxter ökar risken för påväxt eftersom skugga håller kvar fukt och smuts. Även närliggande hav och sjöar ökar risken för påväxt.

Kan möglet på min fasad förstöra huset?

Svar: Nej, ytmögel och röta är två olika saker och det är olika mikroorganismer som ligger bakom. Ytbeväxning gör fasaden ful, men det skadar den inte. Ett väl utfört målningsarbete är det bästa skyddet mot röta.

Om jag väljer en tålig färg, är det mindre viktigt med underarbetet då?

Svar: Nej, när det kommer till underarbete så finns det inga genvägar. Ett bra underarbete är absolut avgörande för att du ska slippa måla om snart igen. Man brukar säga att ungefär 75 % av arbetstiden ska gå till underarbete och 25 % till själva målandet. Det är också mycket viktigt att inte måla på nytt trä som är infekterat med blånad eller mögel. Tänk på att nytt trä ska grundmålas omedelbart efter att det satts upp på fasaden. Om man lämnar fasaden omålad kan den snabbt bli infekterad med svampsporer som sedan lätt tränger igenom färgskiktet. Infekterat trä är i regel svårare att få bukt med än mögel som angriper ovansidan av färgen.

Behöver husfasader underhållas?

Svar: Ja, för den som äger en bil är det självklart att den måste tvättas för att hålla sig snygg och inte åldras i förtid. Av samma anledning borde det vara självklart att underhålla husfasaden. Mögel- och algsporer trivs bra i fuktiga, smutsiga, varma miljöer och i sprickor i fasaden. Genom att underhålla huset minskar risken för påväxt avsevärt.

Spelar det någon roll vad det är för väder när jag målar om?

Svar: Ja, väderleken är viktig när man målar om. För att få ett så bra resultat som möjligt bör det vara torrt utomhus och en lägsta temperatur under dygnet på minst 7–8 °C. Om det finns risk för frost eller dagg under natten bör du avsluta arbetet så att färgen hinner torka innan kvällskylan kommer. Undvik också att måla på solheta ytor så slipper du ”blåsor” i färgen.

Frågor och svar om underhåll av fasad ger svar på några vanliga frågor. Om du inte hittade svar här, läs gärna mer på underhåll av husfasad.