ROLLERI™ – Målare utvinner el-energi ur färgrollern

Med en ny uppfinning kan målare alltid ha fulladdat batteri i mobilen utan att ständigt behöva leta efter uttag. Samtidigt säkerställs svensk elförsörjning via så kallad ”mikrogenerering”.

Målare, precis som andra entreprenörer inom byggverksamhet, behöver ständigt vara nåbara via sin mobil. Mobilen används också för att lyssna på musik och annat under arbetspassen. Detta ställer stora krav på möjligheten att ladda mobilen. Att hitta ett uttag när målning pågår är i sig en utmaning och att ladda samtidigt som man arbetar ställer till bekymmer, även om trådlösa förbindelser till telefonen gjort dessa problem något mindre. Nu finns dock en lösning – ROLLERI™. ROLLERI™ är en färgroller ihopkopplad med en generator som alstrar ström vid användandet och då laddas mobilens batteri.

Att Sverige har svårt att få elen att räcka till, särskilt under arbetstid på vardagarna är välkänt.

– El-genererande rollrar kommer kanske inte göra en jättestor skillnad för elförsörjningen, men mikrogenerering är det nya svarta inom elsektorn, och när fler sådana här lösningar inom alla samhällssektorer kommer på plats kan det bli ett betydande bidrag, säger Olof Holmer, VD för branschorganisationen SVEFF som driver hemsidan https://alltommalning.se/ och ligger bakom ROLLERI™.

Målaren Aarto Jonsson är positiv.

– Först garvade jag åt denna idé, men när jag prövade ROLLERI™ märkte jag att mobilen laddades fullt på bara ett litet ryck, det är nästan trolleri med ROLLERI™, säger Aarto och skrattar

EU-bidrag hjälper utvecklingen

SVEFF och hemsidan https://alltommalning.se/ driver arbetet med ROLLERI™ ihop med entreprenören Eloff Busk inom ramen för innovationsföretaget ”X-Elent”. Företaget har nyligen beviljats 130 miljoner kronor i bidrag via EUs klimatomställningsfond för medelålders män – ”Fat and 55”. 

Eloff poängterar dock att pengarna även ska gå till andra liknande projekt. 

– Vi har också projekten ”Pens-el” och ”Spack-el”, men på grund av företagssekretess kan jag inte gå in närmare på de projekten, säger Eloff Busk.

– Vi tror dock de flesta yrkesverksamma personer kan bidra till elförsörjningen via mikrogenerering oavsett var de går och var de sitter och var de står, avslutar han.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Olof Holmer, vd SVEFF
Telefon: 070-950 70 19
e-post: olof.holmer@ktf.se 

Alexandra Öfwerman
Presskontakt Publicis Groupe
Telefon: 070-456 54 18

SVEFF, Sveriges Färg och Lim Företagare, är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg, lack, tryckfärg, lim, fogmassor och spackel i Sverige. Den svenska färg- och limbranschen är väl representerad inom SVEFF med en marknadstäckning på ca 95 %. Organisationen har ca 60 medlemsföretag, med en total omsättning i tillverkningsledet på över 5 miljarder per år. SVEFF driver även sajten Alltommalning.se, med information om målning gentemot konsumenter och fastighetsbranschen.