Förberedelser innan målning

Förberedelser innan målning

Förberedelser innan målning när du målar om själv

Måla om hemma är något som de flesta kan göra själv. Det är relativt enkelt, kul och man kan åstadkomma stor förändring på kort tid. Men det kan vara svårt att komma igång med sitt projekt vilket ibland betyder att det drar ut på tiden eller inte blir av alls. Ofta eftersom man inte riktigt vet vart man ska börja. Allt om målning har därför tagit fram en guide som hjälp på traven för dig som planerar att måla om. Här nedan behandlar vi saker som kan vara bra att tänka på när du målar om själv eller ska anlita målare. Processen ser såklart lite olika ut beroende på vad som ska målas och hur underlaget är, men grunderna är nästan alltid samma och det finns förberedelser innan målning som alltid är bra att starta med.

Det första du behöver göra är att bestämma om du ska måla själv eller anlita en målare. Målning är inte särskilt svårt, så länge man förbereder sig väl och är noggrann. Ha tålamod och stressa inte. Om du känner dig själv väl och vet att du absolut inte klarar av det rekommenderar vi att kontakta en målare som hjälper dig.

Om du väljer att måla om själv är det viktigt att komma ihåg att slutresultatet är beroende av ett väl genomfört underarbete (t.ex. spackling). Görs det noggrant blir slutresultatet oftast bra. Man brukar säga att 80/20-regeln gäller, det vill säga 80 % underarbete och 20 % målning. Det är enklast att måla en yta som är slät, ren och utan skador. Men verkligheten ser sällan ut så. Ofta finns det hål från tavelkrokar och hyllor eller smuts som måste åtgärdas innan ytan kan målas.

Underarbete vid målning

På allt om målning finns tips och guider för hur du målar släta väggar, på tapet, golv, vägg och tak. Kolla här om du behöver en uppfattning om hur omfattande projektet du planerar är. Se hur du målar på olika underlag under menyn “Måla inomhus”. Du kan också läsa om förberedelser innan målning på husfasad här.

Inspektera, laga och välj färger

  • Börja med att noggrant inspektera ytan som ska målas och planera arbetet. Behöver du laga eventuella skador, är ytan smutsig, hur stor är ytan som ska målas är några av sakerna som du behöver ta hänsyn till. Ta hjälp av någon för att gå igenom arbetet. Med fler ögon minskar risken för att missa något.
  • Kolla även på ytor runt det som du ska måla. Om du målar en vägg, tänk på att tak, lister, karmar och dörrar som är slitna kommer bli extra synliga när väggarna är nymålade.
  • Välj rätt kulör för rummet! Ljusa, neutrala färger är oftast att föredra, särskilt om du ska sälja bostaden. Ljusa kulörer gör att rummet upplevs som större, och mörka kulörer har motsatt effekt. Fönster och ljusinsläpp kan påverka upplevelsen av kulören. Köp ett färgprov och måla en mindre yta, kulörupplevelsen växer med ytan och du får en bättre uppfattning av kulören. En målad papp- eller gipsskiva som kan flyttas runt i rummets olika ljus är det allra bästa. Här kan du läsa mer om kulörer.

Beräkna färgåtgång och förbered målning

  • Räkna ut hur många kvadratmeter som ska målas och hur mycket färg du kommer att behöva. Multiplicera höjden med antalet löpmeter vägg så får du fram kvadratmeterytan. (ex. höjd: 2,4 m och löpmeter vägg: 4,5 + 3 + 4,5 + 3 = 15 m. Ytan är då 2,4 x 15 = 36 m²). Ta hjälp av vår färgkalkylator för att beräkna hur mycket färg du behöver.
  • Det kan vara smart att göra en lista med saker som du kommer att behöva och göra alla inköp innan du börjar. Det kan vara frustrerande att börja ett projekt och upptäcka att du saknar ett verktyg eller material. Exempel på saker som är bra att ha hemma: spackelspade, snickarverktyg, penslar och olika rollerhandtag. Färg, spackel, målartvätt och andra förbrukningsvaror bör köpas i anslutning till målning.
  • Tänk på att flytta ut möbler och täcka över det som inte ska målas innan du börjar.
  • Laga skador, tvätta med målartvätt och spackla innan du målar. Se hur du lagar skador och spacklar här.
  • När du målar, tänk på att grundmåla spacklade ytor ett varv och låt torka. Du behöver inte använda särskild grundfärg, samma färg som du planerar att använda till övriga väggen går bra.
  • Läs tillverkarens rekommendation. På färgburken finns ofta information om hur lång torktiden är, hur många varv du bör måla och hur länge du måste vänta innan du kan måla andra lagret.

Checklista

Inspektera ytan och planera arbetet
Kontrollera att lister, karmar och dörrar runt det du ska måla är i gott skick
Välj rätt kulör!
Räkna ut hur många kvadrat du ska måla och hur mycket färg du behöver
Gör en lista på allt du behöver
Bryt strömmen och ta bort väggkontakter vid behov
Täck över och maskera det som inte ska målas
Laga skador, tvätta, spackla och slipa
Grundmåla spacklade ytor

Skriv ut