Måla om inför bostadsförsäljning

Inför bostadsförsäljning

Så ökar du värdet på din bostad inför en försäljning

Allt om målning har frågat fastighetsmäklare i över tio län i Sverige vad man kan göra för att öka värdet på sin bostad. Resultatet av undersökningen visar att sex av sju tillfrågade mäklare menar att målning och uppfräschning av ytskikt är det mest kostnadseffektiva sättet att öka värdet och göra sin bostad mer attraktiv på marknaden.

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening

Det är även viktigt att tänka på vilken kulör du väljer. Samtliga tillfrågade mäklare menar att ljusa och neutrala kulörer, såsom bruten vit eller ljusgrå, fortfarande är dominerande. Anledningen är att dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil.  Det är dessutom mer flexibelt att styla vid visning och fotografering.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Två av tre mäklare anger att folk är mer benägna att köpa en bostad om det är nymålat och man får känslan av att det är klart att flytta in. Hälften av mäklarna säger också att potentiella köpare, särskilt yngre, kan avstå från att lägga bud om bostaden har allt för dominerande färg- och kulörval. Till exempel fondväggar i starka färger eller mönstrade tapeter. Om man har en begränsad budget och lite tid kan man välja att måla om bara ett eller två rum inför en försäljning. Enligt de tillfrågade mäklarna är hallen särskilt viktig, eftersom det är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning. Även vardagsrummet lyfts fram sin viktigt; det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

Om du väljer att måla om själv är det viktigt att komma ihåg att slutresultatet är beroende av ett väl genomfört underarbete (t.ex. spackling). Görs det noggrant blir slutresultatet oftast bra. Man brukar säga att 80/20-regeln gäller, 80 % underarbete och 20 % målning. Det är enklast att måla en yta som är slät, ren och utan skador. Men verkligheten ser sällan ut så. Ofta finns det hål från tavelkrokar och hyllor eller smuts som måste åtgärdas innan ytan kan målas.

  1. Inspektera ytan och planera arbetet
  2. Kontrollera att lister, karmar och dörrar runt det du ska måla är i gott skick
  3. Välj rätt kulör!
  4. Räkna ut hur många kvadrat du ska måla
  5. Gör en lista på allt du behöver
  6. Bryt strömmen och ta bort väggkontakter vid behov
  7. Täck över och maskera det som inte ska målas
  8. Laga skador, tvätta, spackla och slipa
  9. Grundmåla spacklade ytor
Hur mycket färg behöver jag?
colorwheel
{{ volume | number:1 }}
Liter
Kvadratmeter Väggyta
{{ digit(0) }}
{{ digit(1) }}
{{ digit(2) }}
Du behöver totalt ca
{{ volume | number:1 }} liter för två strykningar