När du målar

När du målar

Nu är det snart dags för det som många tycker är det roligaste på hela arbetet, det vill säga att ”sätta färg” på huset. Men innan du målar med täckfärg måste du förbehandla och grundmåla.

Gör så här:

Förbehandling

Innan du grundmålar fasaden är det viktigt att du tar del av produktens rekommendation. Olika fabrikanter ger olika råd. Generellt gäller att man ska vara noga med fuktutsatta ytor som till exempel ändträ, skarvar och spikställen. Även ytor som vindskivor och fönsterkarmar kräver extra omsorg.

Genom att förbehandla fasaden minskar risken för att fukt tränger in och därmed också för att fasaden angrips av mögel- eller rötsvamp.

Bart trä ska inte stå obehandlat längre än två veckor.

Grundmålning

OBS! Grundmålning ska framför allt utföras på träytor som inte varit målade tidigare. Tidigare målade träytor behöver normalt sätt inte grundas om det befintliga färgskiktet är intakt. Om tidigare färgskikt har avflagnat och/eller om det finns löst sittande lasyr skall dessa områden skrapas ned till bart trä och fläckgrundas.

Om fasaden aldrig tidigare varit målad bör alla ytor som ska målas med täckfärg också grundmålas. Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vattenavvisande vilket minskar risken för fuktskador.

När man använder sig av förgrundad panel så bör man tänka på att spikställen och sågytor behöver grundmålas. Kontrollera även så att panelen har tillräckligt med grundfärg på hela ytan. Om inte bör man lägga på mer grundfärg.

Tänk på att vara extra noga kring utsatta ställen som till exempel ändträ, skarvar och fönsterkarmar.

Val av täckfärg

Valet av täckfärg grundar sig ofta på personlig smak och referensram. Kanske ska det vara gult som mormors sommarhus, traditionsenligt rött eller vitt som de andra husen i grannskapet. Men det finns fler aspekter att ta hänsyn till som exempelvis färgens glans, hållbarhet och, kanske viktigast av allt, vilken färgtyp huset varit målad i tidigare. Låter det krångligt? För att hjälpa dig att hitta rätt i utbudet har vi gjort en guide nedan. Klicka här för att komma direkt till guiden.

Målning med täckfärg

Grattis, nu är allt förarbete äntligen färdigt! Det har blivit dags att sätta färg på fasaden. För att målningsarbetet ska löpa så smidigt som möjligt vill vi dela med oss av några bra tips.

  • Ta reda på om det kommer att bli målarväder. Måla inte när det är kallt och fuktigt ute, då ökar nämligen risken för att färgskiktet krackelerar, angrips av mögel och alger eller får matta fläckar. Alltför solheta ytor och starkt solljus är inte heller bra då färgfilmen torkar för snabbt och blåsor kan uppstå. De ideala förhållandena är torrt väder och en lägsta temperatur under dygnet på minst 7-8°C. Om det finns risk för frost eller dagg under natten bör du avsluta arbetet så att färgen hinner torka innan kvällskylan kommer.
  • Börja med att välja rätt verktyg, det är a och o för att färgen ska fördelas snyggt över ytan. Undvik att använda rulle eller penslar med tät borst om du målar med oljefärger. Annars är risken stor att du får på för mycket färg på fasaden så att färgen rynkar sig när den torkar. Målar du med slamfärger är det viktigt att ha en styv borst på penseln som stryker ut färgen väl i tunna skikt.
  • Var smart när du målar. Börja alltid med fasaden innan du går över på husknutar, foder och fönsterkarmar. Det är lättare att måla en ny kulör mot fasadfärgen än tvärtom.
  • Använd en bred stålspackel som skydd när du målar om fönstren och undvik maskeringstejp. Efter en lång och solig dag kan tejpen sitta så hårt att du måste skrapa bort den.
  • För att säkra ett långvarigt och gott skydd är det mycket viktigt att påföra korrekt filmtjocklek av färgen. Viktigt är även att följa tillverkarens rekommendation beträffande antal liter per kvadratmeter för optimal tjocklek på färgskiktet. Generellt bör två lager med täckfärg appliceras på sågade ytor vid nymålning. OBS! Undantaget är slamfärger som vid ommålning bara behöver strykas en gång.
  • Köp eller tillverka en egen s-krok, så kan du hänga målarburken direkt på stegen. Då har du båda händerna fria när du målar.
  • Var rädd om din pensel, den kan hålla nästan hur länge som helst. Gör rent den så fort du har målat klart. Om du bara vill göra ett kort uppehåll kan du lägga penseln i en plastpåse. Då torkar inte borsten så snabbt.
  • Det finns tejp som är anpassad för att sitta några dagar i solen om man vill använda tejp vid till exempel fönstermålning.

GUIDE

AKRYLATFÄRG

Akrylatfärgen har många fördelar. Av alla utomhusfärger är det den som kräver minst underhåll eftersom den varken kritar eller krackelerar. Den torkar snabbt och den håller också kulören mycket bra. Akrylatfärgen är lätt att måla och när den torkat får den en fyllig yta. Torktiden är 2-4 timmar.

OLJEFÄRG OCH ALKYDOLJEFÄRG

Oljefärg/alkydoljefärg passar lika bra på träfasader som på knutar, foder och vindskivor. Även snickerier som till exempel staket och fönster och rostskyddat järn kan målas med oljefärg. När färgen torkar får den en fyllig och vattenavvisande yta. Den här typen av färg kritar efter några år vilket ger en matt och något blekare yta. Torktiden är cirka ett dygn.

LINOLJEFÄRG

Om du vill måla på gammalt traditionellt vis är det linoljefärg du ska måla med. Men var beredd på att det tar tid eftersom linoljefärg ska målas i många tunna lager. Beroende på hur tjocka skikt man målar kan det ta 2-4 veckor innan sista strykningen är gjord. I gengäld behövs vanligen ingen grundfärg. Linoljefärg lämpar sig för träfasader, knutar, foder, vindskivor, fönster och staket. Färgen är lätt att måla och ger ett fylligt utseende. Liksom alkydoljefärger och oljefärger kritar linoljefärg efter några år.

HYBRIDFÄRG

Består av en kombination av bindemedel, vanligen alkyd och akrylat vilket ger egenskaper från båda bindemedlen. En större glanshållning och snabbare torktid än rena alkydfärger samt bättre fukttålighet än rena akrylater. Hybridfärger finns i olika varianter av blandningar vilket innebär att vissa kräver en grundfärg och vissa fungerar utan. Normalt sett går denna färgtyp att använda både på träfasaden, vindskivor, staket, fönster mm.

SLAMFÄRGER

Drömmer du om ett traditionell rött hus med vita knutar tänker du framför allt på en klassisk slamfärg. Den kan bara användas på sågat, omålat eller tidigare slamfärgsmålat trä. Färgen är lätt att måla och ska målas i tunna skikt. Torktiden är cirka en timme men det tar ett par dagar innan färgen är helt vattenfast. Slamfärg är en helmatt diffusionöppen färg som låter träet andas men den kan färga av sig vid yttre påverkan. Med tiden spricker träet på samma sätt som en omålad träyta. Slamfärg går numera även att få i ett flertal olika kulörer och inte bara i rött eller svart.

LASYR

Med lasyren framhävs träets naturliga ådring genom det genomskinliga skiktet. Färgen är vanligen lätt att måla och lätt att underhålla. En nackdel är att det inte går att byta från mörk till ljus kulör om man vill fortsätta måla med lasyr. Torktiden är cirka ett dygn.

TÄCKLASYR

Som namnet antyder är färgen ett mellanting mellan lasyr och täckande färg. Den är vanligen något tunnare än täckfärg vilket gör att träets yta framhävs. Täcklasyren är lätt att måla med. Färgen fungerar utmärkt på målade, laserade och omålade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Torktiden är cirka ett dygn.

Skriv ut
[gravityform id="1" title="true" description="true"]
Hur mycket färg behöver jag?
colorwheel
{{ volume | number:1 }}
Liter
Kvadratmeter Väggyta
{{ digit(0) }}
{{ digit(1) }}
{{ digit(2) }}
Du behöver totalt ca
{{ volume | number:1 }} liter för två strykningar