Måla lister och karmar

Måla lister

Trä inomhus, exempelvis lister och karmar utsätts ofta för fett, smuts och slag. Därför är det med fördel att välja en färg som ger en tålig yta och som är lätt att hålla ren. De blanka färgerna är de tåligaste, men kräver i gengäld att ytan är alldeles jämn eftersom reflexioner i färgen kommer att avslöja ojämnheter och ränder. Om du väljer en högblank färg måste du vara mycket noggrann med både slipning, spackling och målning. I de flesta fall är en halvblank färg en bra kompromiss. Den är lite lättare att jobba med och tillräckligt tålig för de allra flesta ytor. Om träet är vanskött med flagnande färg krävs det mycket noggrann slipning och spackling. I vissa fall kan du vara tvungen att avlägsna all gammal färg innan du målar. Antingen används en varmluftspistol eller färgborttagningsmedel som mjukar upp färgen så att den lätt skrapas bort med en spackel.


Obehandlade trälister och karmar

Tvätta

Tvätta ytan noga med målartvätt som spätts ut enligt bruksanvisningen, tvätta sedan med rent vatten.

Slipa

Slipa ytan med slippapper och damma av träet. Om det finns kvistar och kådiga partier i träet, pensla dessa med kvistlack.

Grunda

Grunda träet med en grundfärg. Slipa med slippapper och damma av ytan.

Reparera

Laga sprickor med en latexfog och jämna ut ytan med en lätt fuktad pensel. Du kan spackla mindre ojämnheter och andra skador med ett snickerispackel. Låt lagningarna torka, slipa dem försiktigt med slippapper tills de blir jämna. Mellanbehandla med en snickerigrund.

Måla

Färdigmåla ytan med lackfärg i valfri glans och kulör.


Målade trälister och karmar

Tvätta

Tvätta ytan noga med målartvätt som spätts ut enligt bruksanvisningen, tvätta sedan med rent vatten.

Slipa

Slipa med slippapper tills ytan är matt, damma sedan av.

Grunda

Grunda med en slip- och färdigstrykningsfärg. Slipa igen med slippapper och damma av.

Reparera

Laga sprickor med latexfog och jämna ut ytan med en lätt fuktad pensel. Du kan spackla mindre ojämnheter och andra skador med ett snickerispackel. Låt lagningarna torka. Slipa lagningarna försiktigt med slippapper tills de blivit jämna. Mellanbehandla med en slip- och färdigstrykningsfärg.

Måla

Måla färdigt med en lackfärg i valfri glans och kulör.

Skriv ut