Måla i våtrum

Måla i våtrum

I våtrum gäller speciella krav för fuktskydd och vattentäthet. Det finns flera godkända sätt att göra ett badrum fuktsäkrat. Att måla är ett sätt som blir att mer populärt. Det ger dig möjlighet att enkelt ändra utseende på ditt badrum. Använd alltid godkända målningssystem för våtrum. Godkända system hittar du här.

Våtrumstapet

Det finns två olika sorters våtrumssystem – VT för vattentätt ytskikt och VA för vattenavvisande ytskikt. VT används på ytor som utsätts för direkt vattenspolning och läckande vatten exempelvis duschutrymme eller badkar samt inom en meter ifrån dessa. VA är avsett för väggar som utsätts för lättare vattenstänk och hög luftfuktighet som exempelvis i kök eller vid handfat.

Våtrumstapet är gjord av vinyl och finns både som slät och med struktur, tapeten är plastad rakt igenom. Det går oftast bra att måla direkt på tapeten med en våtrumsfärg. Våtrumstapeten utgör ofta tätskiktet i våtrummet, att börja riva i tätskiktet kan orsaka fuktskador, renoveringar av våtrum bör alltid genomföras av auktoriserad hantverkare. Tänk därför på att alltid vara extra noga när du renoverar ett våtrum och kontakta gärna din färghandlare för råd och tips innan du börjar. Det går oftast bra att måla direkt på tapeten med våtrumsfärg men gör för säkerhets skull en liten provstrykning innan hela ytan behandlas.

Tvätta

Börja med att tvätta bort fett och smuts. Skrapa därefter bort löst sittande färg och tapeter. Mjuka PVC-material skall tas bort helt. Om det går, riv bort ytskiktet på vinyltapeter

Spackla

Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med sandspackel med förhöjd vattenbeständighet för spackling av hål, sprickor och skarvar. Glöm inte att spackla skarven mellan vägg och matta.

Slipa

Slipa med fint slippapper när ytan är helt torr. Jämna ut hörn och takvinklar med övermålningsbar, elastisk fogmassa ämnad för våtrum. Sugande ytor förlimmas med akrylatfärg för väggar och tak i våtrum, spädd med lika delar vatten.

Måla

Om du har ytor utan väv, stryka dessa då med våtrumsgrund. Måla med färg för våtrum, två gånger. Lägg inte på för lite färg, ett riktmärke kan vara cirka 6–8 m²/liter. Låt färgen torka innan nästa strykning görs. Det är viktigt med en jämn fördelning av färgskiktet.

Väggar i våtrum

För målning av väggar i våtrum så finns det vissa regler som du kan gå in och läsa på www.vatrumsmalning.se.

VT-system

För att bygga upp ett vattentålig yta, VT-system, krävs att man använder en godkänd glasfiberväv och ett godkänt målningssystem. Godkända system hittar du här.

Plastmattor i våtrum

Vi rekommenderar att inte måla på plastmattor i våtrum.

Skriv ut
Hur mycket färg behöver jag?
colorwheel
{{ volume | number:1 }}
Liter
Kvadratmeter Väggyta
{{ digit(0) }}
{{ digit(1) }}
{{ digit(2) }}
Du behöver totalt ca
{{ volume | number:1 }} liter för två strykningar